Sprawozdanie ks. Proboszcza na podsumowanie roku 2016.

Święta Bożego Narodzenia to okres kończący stary rok i rozpoczynający nowy. Zatrzymujemy się dzisiaj w codziennej gonitwie, by uświadomić sobie nieunikniony upływ czasu. Poddajemy ocenie swoje dokonania, zdobywamy się  na refleksje, robimy postanowienia. Analizując mijający rok widzimy, jak w gorączce życia i niepewności jutra miota się ludzkość. Jak rozlatują się systemy, upadają teorie. Świeże są w naszej pamięci nieustanne napięcia polityczne, religijne, ekonomiczne, powodujące że cały świat trzęsie się, a życie staje się niestabilne, pełne obaw i lęków. Nasza wiara też jest nieustannie wstrząsana, poddawana próbom. Bo współczesny człowiek znacznie przyspieszył tempo życia i zawierzył ponad miarę swojej mocy ludzkiej, odsuwając się często od religii i jej wartości.

spraw

Czy dopuszczamy do siebie myśli o celu ostatecznym i sensie naszego życia?

Przecież każde życie kiedyś zgaśnie, każde stulecie przeminie …jedynie Bóg jest wieczny. W obliczu tej prawdy pamiętajmy, że człowiek zbawiony jest nieśmiertelny ponieważ został stworzony na obraz Boga.

My chrześcijanie nie możemy wyłącznie skupiać się na tym co złe ale mamy z ufnością patrzeć w przyszłość, bo świat i dzieje ludzkości są zawsze pod opieką Bożą.

Dlatego nasze myśli zwłaszcza w tym dniu, dniu przełomu starego i nowego roku, kierujmy w pierwszej kolejności do Boga.

Dziękujmy Mu za to, że zachowuje nas w swej miłości, że nadal ma do nas zaufanie i nie załamuje się naszymi nieudolnościami. Dziękujmy ,że nas strzeże, że wlewa w nasze dusze nadzieję, by nowy rok widzieć jako przestrzeń nadziei i czas podnoszenia się z porażek. Uczyńmy postanowienie, by nie tracić spokoju w obliczu codziennych przeciwności. Nauczmy się dziękować nie tyle za przeciwności co za wszystkie pozytywne okoliczności będące następstwem tych trudów. Pamiętajmy że dziękowanie jest cudowną szkołą pokory, z oczyma utkwionymi w Boga. Bo pokora jest energią pozwalającą powstawać na nowo.

Prośmy  o przyszłość wypełnioną łaską, światłem i miłością do życia. Niech Słowo Boże wskazuje nam drogę i nadaje sens naszym krokom i dniom. Pan nieustannie ostrzega i zaleca ucieczkę w Jego Opiekę. Żyjmy więc w doskonałym przylgnięciu do woli Bożej bo to jest nasz akt miłości , to droga świętości otwarta dla nas wszystkich. A ustawić Boga w centrum naszego dnia może tylko nasza codzienna modlitwa.

Tu na ziemi człowiek oczekuje na powrót Pana, tam w niebie Pan oczekuje na powrót człowieka. Polecajmy się na tę drogę powrotu naszej ukochanej Matce, Maryi , Królowej nieba i ziemi. Oddanie się Jej opiece jest gwarantem, że nasze spojrzenie i serce będzie zawsze skierowane ku niebu i Bogu a nasze życie stanie się darem miłości dla innych. Bądźmy otwarci na Boga i Jego plany.

,, Można przejść przez życie jak kwiat, można przefrunąć jak ptak, ale kwiat nie zawsze wyda owoc, a śpiew ptaka umilknie. I co pozostanie po tobie, Bracie najmilszy? Zastanów się dziś , póki jeszcze czas.”   Kardynał Stefan Wyszyński

Zbliżający się nowy rok skłania nas do zadumy nad czekającym jutrem.

Mijające miesiące stają się przedmiotem naszej refleksji, dokonywania oceny tego co wydarzyło się na świecie, w kraju a także w małej lokalnej ojczyźnie jaką jest nasze miasto, nasza wspólnota parafialna.

Rok 2016 był bogaty w przeżycia duchowe.

• Łaski uświęcającej przez Chrzest Święty dostąpiło 88 dzieci
  • Sakrament małżeństwa zawarło 27 par
  • Sakrament Bierzmowania przyjęło 88 naszych młodych parafian
  • Do Sakramentu I spowiedzi i I Komunii św. przystąpiło 80 dzieci klas trzecich.
  • W minionym roku zmarło 66 parafian.
  1. W przestrzeni kościoła powszechnego przeżyliśmy nadzwyczajny Rok Miłosierdzia, przechodziliśmy przez Drzwi Święte zyskując odpust za grzechy.
  2. Kościół Polski świętował rocznicę 1050 lecia Chrztu Polski.
  3. We wspólnocie parafialnej przeżywaliśmy Misje Święte, podczas których nasza młodzież przyjęła Sakrament Bierzmowania.
  4. W kościele od marca funkcjonuje kaplica Adoracji Najświętszego Sakramentu.
  5. Wprowadzone zostały do kultu relikwie św. Maksymiliana Marii Kolbego, św. ks. Michała Sopoćko, bł. Ks. Jana Balickiego i św. Ks. Sebastiana Pelczara.
  6. Wielkim przeżyciem duszpasterskim kościoła były Światowe Dni Młodych podczas których naszą ojczyznę odwiedził Ojciec Święty Franciszek. W spotkaniu z Papieżem licznie uczestniczyła młodzież z naszej parafii .
  7. Nasz pasterz ks. abp. Józef Michalik przeszedł na emeryturę, a jego miejsce zajął
  8. abp. Adam Szal.
  9. Duchowym ubogaceniem dla naszej parafii było spotkanie z figurą św. Michała Archanioła z góry Gargano we Włoszech.
  10. Na prośbę parafian została na trwałe wprowadzona Msza Św. połączona z modlitwą o uwolnienie i uzdrowienie duszy i ciała , której przewodniczy o. Witko, egzorcysta i charyzmatyk z Krakowa.
  11. W naszej parafii istnieje wiele grup i wspólnot , w których pogłębia się formacja i zaangażowanie w życie kościoła. Dziękujemy wszystkim za troskę i rozwój duchowy
  12. Radują się nasze serca, gdy widzimy gromadzące się w świątyni dzieci i młodzież. Cieszy ich zaangażowanie w liturgię , uczestnictwo w spotkaniach w każdy piątek i każdą sobotę, udział w zajęciach podczas ferii zimowych.

Jeśli chodzi o sprawy materialne:

1. Chciałem podziękować wszystkim ofiarodawcom i dobrodziejom za każdą ofiarę złożoną na potrzeby kościoła. Dzięki waszej hojności udało się :
  • Opłacić bieżące rachunki, przykładowy rachunek za prąd wyniósł – 28 tyś. zł, za gaz i ogrzewanie ok.30 tyś zł.
  • Zamontowaliśmy witraże i tu jeszcze raz dziękuję ofiarodawcom. Pozostały nam jeszcze wiele okna do zagospodarowania.
  • Wykonana została elektryfikacja dzwonu.
  • Założono monitoring kościoła i obejścia (co służy bezpieczeństwu kaplicy Adoracji N.S.).
  • Zakupiliśmy monitory wyświetlające teksty pieśni.
  • Na chórze ustawiony został prospekt organowy i założone zostało nowe nagłośnienie organów.
  • Obecnie trwa tynkowanie pomieszczeń piwnicznych, które docelowo będą służyć jako pomieszczenia magazynowe.
  1. Jeśli chodzi o plany na następny rok, mamy dwie duże inwestycje:
  • Gromadzimy pieniądze na malowanie dachu.
  • Przygotowujemy się do konserwacji posadzki w naszym kościele.

31 grudnia 2016|